Een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp aanschaffen

Geschreven door Michiel

18 april 2022

Een warmtepomp is inmiddels niet meer weg te denken uit de installatiewereld. Het is zelfs dé manier geworden om van het gas af te komen. Bij nieuwbouwwoningen is het al verplicht om een warmtepomp toe te passen. Bij bestaande woningen wordt het vanaf 2026 verplicht om bij het vervangen van een CV ketel minimaal een hybride warmtepomp toe te passen. 

Wat doet een warmtepomp precies?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal op een andere manier warmte uit de omgeving halen:

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen bestaan uit twee delen, een buitenunit en een binnenunit. Het systeem werkt hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. De buitenlucht wordt door een ventilator aangezogen, in de buitenunit wordt de lucht omgezet in bruikbare energie. Deze energie wordt in de binnenunit afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. Op warme dagen kan dit systeem omgekeerd worden en zal de warmtepomp de koeling van de woning verzorgen. 

Voordelen van een lucht-water warmtepomp:

  • Makkelijker te installeren dan alternatieve oplossingen
  • Gebruikt alleen elektriciteit
  • Subsidiemogelijkheden op de aanschaf van een dergelijke warmtepomp
  • Kan ook gebruikt worden om mee te koelen
  • Kan gecombineerd worden met een boilervat om ook het tapwater te verwarmen

Nadelen van een lucht-water warmtepomp:

  • Op koude dagen wordt er meer energie verbruikt om de woning te verwarmen. Hier is dus meer elektriciteit voor nodig. 
  • De buitenunit geeft geluid, u kunt hier mogelijk overlast van ervaren wanneer u gevoelig bent voor dit geluid.

Lucht-Lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk een aircoinstallatie die ook kan verwarmen. Net zoals bij de lucht-water warmtepomp wordt de buitenlucht doormiddel van een ventilator door de buitenunit gezogen, in de buitenunit wordt de lucht omgezet in bruikbare energie. In plaats van dat deze bruikbare energie wordt omgezet naar warm water, wordt het bij de lucht-lucht warmtepomp omgezet naar warme of koude lucht. 

Bekijk onze andere artikelen