Wat zijn de beste zonnepanelen voor mij?

Zonnepanelen Recomfort

Geschreven door Michiel

1 augustus 2022

Zonnepanelen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Halverwege 2021 telde Nederland alleen al 1,5 miljoen zonnepanelen installaties! Wat doen zonnepanelen precies en waar moet je op letten wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen?

Een zonnepaneel is een paneel die bestaat uit een groot aantal cellen. Deze cellen hebben de eigenschap dat ze energie kunnen opwekken door gebruik te maken van zonlicht. De elektriciteit die een zonnepaneel opwekt wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) per paneel. Hoe beter de Wp per paneel, hoe hoger de opbrengst van het systeem. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen aanzienlijk verbeterd in opbrengst. Waar de panelen 3 jaar terug gemiddeld een rendement van 250 Wp per paneel hadden, ligt deze waarde nu rond de 400 Wp per paneel. U heeft dus minder oppervlakte nodig dan 3 jaar geleden om uw woning van de zelfde hoeveelheid stroom te voorzien. 

Waar moet u op letten wanneer u zonnepanelen wilt toepassen op uw woning of kantoorruimte?

  • Oriëntatie: Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer ze voldoende zonlicht krijgen. U zult hieruit kunnen opmaken dat een zonnepaneel de meeste opbrengst heeft als deze op het zuiden is georiënteerd.
  • Hellingshoek dakvlak: Wanneer zonnepanelen worden toegepast op een plat dak wordt er altijd gebruik gemaakt van een bevestigingssysteem met een hellingshoek van 10 graden. Op hellende daken is 30-40 graden ideaal. Wanneer uw dak schuiner of platter is zult u alsnog voldoende opbrengst hebben met de zonnepanelen.
  • Hoeveelheid panelen: U kunt aan de hand van uw verbruik kijken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw eigen stroomverbruik te voorzien. Het is wel verstandig om ook in de toekomst te kijken: wanneer u bijvoorbeeld een warmtepomp of een elektrische auto aan gaat schaffen gaat dit extra stroom kosten. U kunt hier al rekening mee houden bij het aanschaffen van de panelen.
  • Bestemmingsplan: Wanneer u zonnepanelen op de voorzijde van de woning gaat plaatsen kan het raadzaam zijn om het bestemmingsplan na te kijken. In sommige gebieden is het bijvoorbeeld alleen toegestaan om een bepaalde soort of kleur toe te passen. Wanneer u hier niet op let loopt u het risico dat u het systeem moet demonteren of vervangen. Heeft u een monumentaal pand? Dan is het altijd raadzaam om de gemeente te raadplegen alvorens u offertes opvraagt.
  • Aansluiting: Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren aangesloten worden. Wanneer de panelen een deel van de dag in de schaduw liggen is het raadzaam om te kiezen voor micro-omvormers. Hierdoor zal de opbrengst voor het systeem maximaal zijn. Wanneer u meer dan 5.750 Wp gaat aansluiten is het noodzakelijk om de meterkast uit te breiden naar een 3-fase aansluiting. De kosten hiervoor liggen tussen de €190,- en de €1.200,-.
  • Verzekering: Check uw opstalverzekering om te kijken of uw zonnepanelen hier binnen vallen. Bij sommige verzekeraars vallen de zonnepanelen niet onder de opstalverzekering. 
  • Garanties: Er zijn verschillende soorten garanties op zonnepanelen. Let bij het aanvragen van offertes op deze garanties. Deze kunnen u in de toekomst mogelijk veel geld besparen!

Bekijk onze andere artikelen

Een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp is inmiddels niet meer weg te denken uit de installatiewereld. Het is zelfs dé manier geworden om van...