Goede isolatie? 4 tips waar je op moet letten

Isolatie recomfort

Geschreven door Michiel

18 mei 2022

Om uw woning in de zomer koel en in de winter warm te kunnen houden is het noodzakelijk om de woning van isolatie te voorzien. Isolatie verhoogt het wooncomfort aanzienlijk. Naast verbeteringen in comfort wordt er door het isoleren ook bespaard op de energierekening. Daarnaast is goede isolatie vaak een essentieel onderdeel van het verduurzamen van uw woning. 

Isolatiemateriaal is er in allerlei soorten en maten. Waar moet u op letten bij het isoleren van uw woning?

  • Bij alle soorten isolatie is het van belang dat u zorgt dat de isolatie een meldcode voor de subsidie heeft. Wanneer u isolatie aanbrengt zonder meldcode kunt u geen subsidie krijgen voor de isolatie.
  • Bij vloerisolatie is het van belang om te kijken welke isolatie het beste rendement heeft. Daarnaast is het raadzaam om de vloer te laten controleren op bijvoorbeeld hout- of betonrot. Wanneer er rotte delen worden geconstateerd is het verstandig om dit eerst op te lossen voordat u over gaat op het isoleren van de vloer.
  • Voor de gevel is het van belang dat u ervoor zorgt dat de gevel voldoende ventilatie blijft houden na het isoleren. Hierdoor verkleint u het risico op vochtdoorslag en gezondheidsproblemen. Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen geboord. Door deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Wanneer het isoleren is afgerond worden de gaten weer afgedicht. 
  • Er is zowel triple- als HR++ beglazing op de markt. Vaak is Triple beglazing niet interessant bij bestaande woningen. Dit type glas past vaak niet in bestaande kozijnen. Wanneer u uw kozijnen én beglazing moet aanpassen zijn de kosten en de rendementen niet meer in verhouding. Een goed alternatief is dan HR++ beglazing, dit is dubbel glas met daartussen een isolerend gas. U zult merken dat u aanzienlijk energie gaat besparen bij het toepassen van HR++ beglazing.
  • Voor dakisolatie zijn tal van mogelijkheden. U kunt kiezen voor isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak. Vaak is van binnenuit isoleren het goedkoopste van de mogelijkheden. Wel is het goed om te benoemen dat het isoleren van binnenuit vaak gevolgkosten met zich meebrengt omdat er opnieuw afgewerkt moet worden aan de binnenzijde.  

Het aanbrengen van isolatie in uw woning is de eerste stap in het verduurzamen. Het is noodzakelijk dat de woning voldoende is geïsoleerd voordat u ingrijpende installatietechnische maatregelen kunt treffen. U zult merken dat het rendement van bijvoorbeeld een warmtepomp verbeterd wanneer de woning goed geïsoleerd is. Hierdoor bespaard u nog meer geld én energie!

Bekijk onze andere artikelen

Een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp is inmiddels niet meer weg te denken uit de installatiewereld. Het is zelfs dé manier geworden om van...